Skip to main content

TURGLEDER PÅ DALE

Dale og Dalsnuten er et viktig turområde med mange og varierte turmuligheter. Her finnes skog, myr, lyngheier, beitemark og åpent snaufjell med vid utsikt, særlig mot Gandsfjorden. Merkede (og umerkede) stier av ulik lengde og karakter går på kryss og tvers i området. Stiene i området har forskjellige utgangspunkt. Parkeringsplasser for bil er anvist på Dale og Holmavika. Fra Holmavika er det merket løype til Dale og Gramstad. Sammen med umerkede stier gir turstinettet fine rundturmuligheter av ulik lengde og karakter. I området er det flere turmuligheter som du kan finne ved å følge merkede turstier på kartet.

Dalsnuten som nabo

Dalsnuten er et fjell i Sandnes kommune i Rogaland. Det ligger øst for Gandsfjorden ovenfor Dale. Fjellet har en høyde på 323 meter over havet. Dalsnuten er et populært turmål i Sandnes og en av de mest besøkte toppene i kommunen.

Dalevatn

Dalevatn er en naturperle i Sandnes kommune. Du parkerer enkelt på Dale, og går ca. 30 minutt så kommer du til det nydelige vannet. Et meget populært turmål og badested.

Strand og bading

Det er fine bademuligheter i Holmavika, Dalsvågen og Dalevatnet. Ved Dalevatnet er det et stidele til en løype som går over Skjørestadfjellet via Resasteinen og tilbake til Dale eller Gramstad.

Populære turer

Turmulighetene på Dale er varierte og kuperte med skog, myr og åpne snaufjell med vid utsikt. Stiene i området går gjennom kupert og vekslende terreng. Utgangspunkt for turene er fra Dale hvor det er parkering. Stiene nord og øst for Dale er merket av Stavanger Turistforening og tar fra en til fem timer.

Søsterhytta

Dagsturhytta i Sandnes heter Søsterhytta og ligger 20 minutters gange nord fra parkeringsplassen på Dale. Med små barn må man beregne lengre tid, da det er mye kjekt langs stien, inkludert en strand i Dalsvågen. Parkeringsplass og hytte ligger omtrent like høyt over havet, men stien går helt ned til sjøen før den stiger opp til hytta. I tillegg til å være et turmål i seg selv, bidrar et bibliotek i hytta til å gi en turopplevelse utover det vanlige. Turbiblioteket er et samarbeid mellom Rogaland fylkesbibliotek og hver kommunes respektive folkebibliotek.